Hibrit Ve Elektrikli Arabalarda Batarya Ömrü Ne Kadar ?

Merhaba hibrit takipçileri. Hibrit ve elektrikle çalışan araçlar artık hayatımızda. Öyle ki yeni yapılan araçların büyük bir bölümü elektrikli ya da hibrit teknolojisi kullanılarak yollara çıkmaktadır. Türkiye de bu teknolojiden nasibini alan gelişmekte olan ülkelerden birisi. Yeni yerli otomobil firması TOGG araçlarının elektrikli olacağını duyurmuş ve katı yakıt yerine elektrik bataryası kullanarak üretileceğini duyurmuştu. Peki hibrit ve elektrikli araçlarda batarya ömrü ne kadar? Hİbirt ve elektrikli arabalarda batarya ile kaç km yol yapılabilir ? Bataryanın bittiğini nasıl anlarız ? Batarya bitmeye yakın nasıl bir sorun ile karşılaşırız ? Hibrit batarya biterse araç çalışır ?

Günümüzde yakıt tasarrufu sağlamak için hibrit sistem geliştirilmiş bunun önceliğinde tam elektrikli araçların üretimine hız verilmiştir. Katı yakıtın ülke ekonomisi ve ev ekonomisine maliyeti aynı zamanda çevreye verdiği zararlar hesap edildiğinde bu zorunlu ihtiyaç haline gelmiştir. Ülkemizde de artan yakıt fiyatları hibrit teknolojisine ( hybrid ) geçişe insanları eğilimli hale getirmiş ve yakın zamanda hibrit ve elektrikli araçların satış yüzdesi artmıştır. Peki araçlarda batarya kullanımı sonrası çıkan sorunlar nedir? Batarya ömürleri kaç yıldır ?

Hibrit teknolojisi ile üretilmiş araçlar, klasik otomobillerden, minibüslerden ve SUV araçlardan farklı şekilde çalışır. Bu nedenle batarya ile çalışan ilk aracınız ise arıza imgelerine denk geldiğinizde farkında olmayabilirsiniz.Hibrit araçların birçoğu arıza lambası yakmayabilir. Prius un bazı modelleri ( P0a80 arıza kodu) bayaryanın bir problemi olduğunda arıza ışığı yakmaktadır.

Eğer hibrit ( hybrid) araç kullanıcıysanız

  • Klasik otomobil gibi içten yanmalı motorunuz devrede kalır batarya kullanımına geçmeyebilir.
  • İlk günden sorun teşkil ettiği güne oranladığınızda araç daha fazla litre yakıt tüketir. ( TL olarak bakmayın sürekli zam geliyor. Her zaman litre olarak hesap edin )
  • Bataryada dengesizdir sürekli farklı zamanlarda biter.
  • Motorunuzdan farklı sesler gelebilir. Yeterince elektrik alamadığı için.
  • Hibrit araç kullanıcısı iseniz ( Hybrid ) batarya ile 300 ile 350 bin kilometre yol yapmışsanız bataryanız bitmek üzeredir. Ömrünü tamamlamaya yakındır. Bu kadar uzun yol yaptığınızda ölü hücreler oluşur ve yukarda bahsettiğimiz sorunlar baş gösterir

Elektrikli ve hibrit teknolojisinde firmalar 8 yıllık garanti verebilmektedir. Altında bitiminde ya da kullanıcıdan kaynaklı sorunlarda garanti vermeyebilir. 8 Yıllık süreçte garanti kapsamında ücretsiz değişme söz konusu olabilir. Haricinde maliyetleri sizin karşılamanız gerekebilir.

Batarya Biter ise Araç Çalışır mı ?

Hibrit arabalarda bataryanın azalması performans kayıplarına yol açmaktadır. Fakat tamamen bitmiş batarya bazı modellerde tamamen aracı kilitlediği gibi bazı modellerde sıvı yakıt ile devam etmektedir. Aracın kendine ait küçükte olsa bir aküsü bulunan bu modellerde araç performansı oldukça düşecektir. Araç elektrikli moda girmeyeceği için ilerde motorla ilgili sorunlar yaşanabilir. Bütün bunları göz önüne alarak bataryamızı en kısa zamanda değişmeliyiz.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir